2. mart 2024. Od 487statua 0

Dalije – za kolorit u bašti i rezani cvet

Verovatno ne postoji biljka u cvetnom carstvu koja daje spektakularniju nagradu baštovanu od dalija.

Ako počnete gajiti neku od brojnih vrsta, želite još. Ako nikad niste gajili dalije, krajnje je vreme da počnete.

Naš izbor možete pogledati ovde.

Potiču iz Meksika i centralne Amerike. Gaje se iz krtola – gomolja. Od zone 8 do 11 gaje sa kao trajnice, a od zone 2 do 7 kao polutrajnice koje je u jesen potrebno izvaditi i ostaviti da prezime u zaštićenom, prohladnom i mračnom prostoru ili ih jednostavno tretirati kao sezonske. Kad su blaže zime mogu da prežive na otvorenom i u zonama 7. Cvetaju najmanje 120 dana i veoma su zahvalne za gajenje.

Postoji veliki broj vrsta od niskih sa sitnim cvetovima , srednjih i visokih sa izuzetno krupnim cvetovima. Niske i srednje vrste se mogu gajiti i u saksijama. Ako se želi biljka sa više izdanaka otkinuti vrhove kad ostignu oko 30 cm visine. Za krupnije cvetove, skinuti bočne izdanke i pupoljke, ostaviti samo centralne.

Na otvoreno se sade kada temperatura zemljišta dostigne 15°C. Da bi se produžila sezona i obezbedilo ranije cvetanje, mesec dana pre sadnje na otvorenom mogu se u zaštićenom prostoru staviti na naklijavanje. Vole sunčana staništa, za bujno cvetanje potrebno ima je 6-8 sati sunca, najbolje jutarnjeg i mesto zaštićeno od vetra. Visokim vrstama je potreban oslonac kako ih vetar, kiša i težina cvetova ne bi polomili.

Potrebno im je dobro drenirano zemljište, blago kiselo. Sa cvetanjem počinju oko 8 nedelja od sadnje, obično od jula i cvetaju do mrazeva. Posle sadnje ih ne treba odmah zaliti, to podstiče truljenje, već kad poteraju izdanke. Nakon toga ih treba zalivati 2-3 puta nedeljno. Sa prihranjivanjem se počinje nakon nicanja, đubrivom sa niskim sadržajem azota ( na primer 5-10-10 ili 10-20-20) i dalje na svake 3-4 nedelje do jeseni. Paziti da se ne pretera sa prihranom.

U jesen, pre mrazeva, odseći stabljike na oko 10cm, izvaditi ih i ostaviti da se prosuše, a zatim ih čuvati u tamnom prostoru, zaštićenom od smrzavanja.