19. mart 2022. Od 487statua 0

Gladiole

Podjednako lepe i atraktivne u bašti i u vazi

Naša ponuda lukovica gladiola na linku https://statua.rs/kategorija-proizvoda/lukovice-rizomi-gomolji/gladiole/

Posadite lukovice gladiola u proleće i imaćete atraktivne leje i cveće za vazu.

Dobro uspevaju na sunčanim položajima mada podnose i polusenku. Sade se na dubinu od 10-15cm i razmak od 15-20cm. Saditi ih u više navrata, svake 2-3 sedmice, do kraja juna, radi kontinuiranog cvetanja. Zemljište treba da bude rastresito, ne podnose teška i glinovita zemljišta. Ako je mesto gde su posadjene izloženo vetru, treba im obezbediti podupirače za koje se labavo vezuju stabljike koje nose cvetove. Pre sadnje dodati prihranu na dno jame, sloj zemlje pa tek onda saditi lukovice. Naknadno prihraniti rastvorljivim djubrivom kad se pojave izdanci i ponovo kad cvetovi počnu da dobijaju boju. Malčiranje u sloju od 5-10cm pomaže da se vlaga zadrži i spreči rast korova. Cvetovi se za vazu seku kad otvore prva tri cveta, u jutarnjim časovima. Posle cvetanja odseći cvetne stabljike da ne stvaraju seme.

U jesen kad listovi počnu da žute, odseći ih do nivoa zemlje i ostaviti na senovitom mestu da se prosuše oko 3 sedmice. Zimi čuvati u zaštićenom prostoru, na temperaturi do 10 stepeni celsijusa, u mrežastim vrećama,  u dobro provetrenim i tamnim prostorijama.

Cvetovi se za vazu seku kad otvore prva tri cveta, u jutarnjim časovima. Posle cvetanja odseći cvetne stabljike da ne stvaraju seme.