27. februar 2022. Od 487statua 0

Kale – Elegantni i jednostavni kraljevski cvetovi

Kale

Sa gajenjem kala teško da se može pogrešiti. Prelepi, elegantni i jednostavni cvetovi simbol su ljubavi i predanosti.

Odlična su dopuna drugim biljkama u bašti, doprinose bogatstvu boja svojim kraljevskim cvetovima. Cvetaju od leta do mrazeva levkastim (trubastim) cvetovima bele, žute. oranž, pink, tamno lila i crvene boja, a poneke vrste u kombinaciji više boja. Cvetovi i listovi rastu direktno iz rizoma. Kao rezani cvet u vazama traju 7 i više dana. Listovi u obliku strelice prošarani belim tačkicama, dekorativni i dok biljka ne počne sa cvetanjem. Gaje se iz rizoma. Najlepše su posađene oko vodenih površina u grupama od 5 i više biljaka, a vrlo uspešno se mogu gajiti kao sobne biljke, ukoliko ima dovoljno svetlosti. 

Naš izbor možete pogledati i naručiti ovde.   

Crna kala

  Potiču iz Afrike, pripadaju porodici aruma, rod zantedeschia. Od zone 8 do 11 gaje sa kao trajnice, a od zone 2 do 7 kao polutrajnice koje je u jesen pre mrazeva potrebno orezati, izvaditi i ostaviti da prezime u zaštićenom, prohladnom i mračnom prostoru. Rizome prosušiti nekoliko dana posle vadjenja, uviti u novinu, mahovinu ili piljevinu i staviti u mrežastu vreću ili otvorenu kutiju. Kad su blaže zime, mogu da prežive na otvorenom i u zonama 7, uz zaštitu, ali prvi mrazevi mogu dovesti do propadanja i truljenja rizoma. Sade se na dubinu od 10cm, ne dublje jer može izostati cvetanje, na razmak od 25-35cm ako su posadjene u bašti. U saksijama se sade na manjem razmaku, vodeći računa kao i za ostale lukovičaste i gomoljaste vrste, da se međusobno ne dodiruju i da ne dodiruju ivice posude. Na otvoreno se sade kada temperatura zemljišta dostigne 16°C. Idealne temperature za gajenje kala su 15-23°C tokom dana, noću oko 12°C. Za ranije i duže cvetanje mogu se u zaštićenom prostoru posaditi ranije,  a kad prestane opasnost od mrazeva izneti posude ili presaditi na otvoreno. Dostižu visinu od 25-40cm.

Vole sunčana ili polusenovita staništa sa najmanje 6 sati sunca dnevno, dobro drenirano i vlažno (močvarno) zemljište, bogato hranljivim materijama, blago alkalno. Posle sadnje obilno zaliti, a zatim redovno zalivati kad se gornji sloj zemlje, na dubini od 1-2cm osuši. Prihraniti nakon sadnje balansiranim đubrivom 10-10-10, a kasnije smanjiti unos azota i prihranjivati sa đubrivom 5-10-10 ili 10-20-20, na svake 3-4 nedelje do jeseni. 

Gajenje kala je relativno lako, ako su obezbeđeni dobri uslovi obilno cvetaju, ali ako se pupoljci ne otvore ili biljke slabo cvetaju propustićete njihovu lepotu.

Mogući razlozi izostanka cvetanja su:

  • zemlja na kojoj raste je suviše teška ili sadrži previše gline
  • preduboka sadnja
  • previše ili premalo zalivanja
  • premalo hranljivih sastojaka
  • rizom je bio forsiran i cvetao u zaštićenim uslovima ( u tom slučaju će na otvorenom cvetati tek sledeće godine)